PonentREGIONS POLICIALSRESUMS REUNIONS

RESUM REUNIÓ REGIONAL RPP 16-10-2024

128/2024

Incidències/peticions a la RPP:

  • Manca d’espai als vestidors i altres espais de les comissaries. Hem traslladat problemes d’espai de totes les comissaries de la Regió, sense excepció. A Ponent tenim un greu problema amb unes instal·lacions velles i dissenyades per un model de seguretat/proximitat totalment desfasat.
    El cert és que a nivell de Cos s’han inaugurat Comissaries com la de La Jonquera, Torredembarra… passant per davant de peticions molt anteriors com la nova ABP Garrigues – Pla d’Urgell. Vergonyós!!
  • Parc mòbil, Traslladem les incidències puntuals de les diferents Unitats així com hem fet a les diferents Sucomissions com la de materials. Vehicles d’ARRO amb infinitat d’avaries, nous vehicles tot terreny per l’URMA (petits), motocicletes i d’altres vehicles tant de l’ART com de les USC amb infinitat de problemes…
    S’espera l’arribada de la darrera licitació de 529 vehicles per al CME. Entre aquest trimestre i el primer del 2025 es repartiran tots els vehicles. No poden concretar quins i de quin tipus arriben a Ponent. Així mateix, aquest pròxim 2025 finalitza el rènting d’alguns vehicles, i es treballa en una nova contractació. Ens confirmen la licitació per al 2025 de 330 nous vehicles de baixes emissions (elèctrics i híbrids endollables) i es començaran a preparar les comissaries per la seva arribada.
  • Més formació als agents i que aquesta sigui contínua. Necessitem formació de qualitat i evidentment en torn de treball. Hem fet arribar les queixes per la formació AXON, la qual s’ha “obligat” a fer a molts mossos fora del torn.
  • Indignació màxima pel Webex: hem parlat diverses vegades amb la Cap d’administració Regional, la qual encara que entén i compren allò que estem dient, continuen fent per defecte la petició de tots els judicis per vídeoconferència. Per exemple: no té cap sentit citar els moss@s a la comissaria de Lleida, quan els jutjats estan a la mateixa ciutat. Ja vam fer un comunicat específic al respecte.

 

USC Segrià (Lleida)

  • Obres imminents a la comissaria, com molts heu anat escoltant per companys/es i grups, es tancarà l’accés de vehicles particulars dins el pàrquing. Només podran entrar motos, bicicletes i patinets. Això és degut a les noves obres que es realitzaran els pròxims 4 mesos i per un projecte d’eficiència energètica. S’estan instal·lant ordinadors a l’antiga SRC, per quan una unitat no pugui accedir al seu lloc de treball, tingui aquest espai habilitat. Aquestes obres, també, preveuen la instal·lació de mòduls pels treballadors i d’altres que impediran, segons ells, la possibilitat d’estacionar vehicles particulars.
    Es canvien els tancaments exteriors i es procedirà a la instal·lació d’aerotèrmia. Des del sindicat posem en dubte que sigui la millor època de l’any per fer aquestes obres. Desconnectar els sistemes de calefacció i instal·lar “de zero” un sistema nou de calefacció durant els mesos d’hivern de Lleida potser no és l’òptim. Però segur que des d’infraestructures ho tenen tot controlat…
    Hi ha la previsió de posar mòduls (400 m2) per a vestidors (165 armariets), armers ARRO, 2a taquilla de Trànsit i ARRO. La intenció de l’administració regional és posar-los damunt de les terrasses de grava, ja que l’estructura ho permet.
  • Il·luminació fixa a la “peixera”. Després de les moltes queixes que hem anat fent arribar, la darrera i definitiva actuació ha estat baixar la potència de 500 a 100 lumens a les nits. Així mateix, el/la moss@ disposa d’una llum de treball que pot obrir tancar a demanda. Insistim, han hagut d’arreglar un problema que ells mateixos havien creat, concretament el Cap de l’ABP.
  • Taulell recepció de denúncies del hall: finalment, i després d’anys denunciant-ho, han traslladat aquest punt d’atenció dins la zona d’accés tancat. Tal com havíem demandat, respectant així la seguretat del mosso. Tot i que encara queda pendent de solucionar els temes de temperatura en aquell locutori.
  • Dutxes, lavabos i neteja, hem traslladat moltes queixes sobre l’estat de les instal·lacions. Ens diuen que la neteja de les dutxes és diària, però que prendran mesures per reforçar aquest manteniment. Tenen previst una reforma a les dutxes per un nou sistema “Presto” i les reparacions del material vell. També han reforçat el servei de neteja a l’ACD i en general a la comissaria pels diumenges i festius.
  • Manca de caporals a la regió de Ponent i manca de Caps de torn: tenen els números vermells sobre la taula. Diuen que amb aquest concurs general guanyen 8 caporals (insuficients) i tenen el propòsit de crear noves places de sergent cap de torn per omplir les mancances actuals. La realitat és que continuarem veient agents fent tasques de cap de torn.
  • UI, ens diuen que tenen la previsió d’afegir un segon sergent.
  • Manca d’efectius i de voluntaris per a l’OAC: Hi ha un problema i si no eren prou conscients, però els hi hem tornat a recordar. El volum de feina d’OAC i GAV, i en conseqüència incidències i garjoles, a Lleida, s’ha tornat insostenible pel sistema de treball i el nombre d’agents destinats.
    Ens consta que dels mateixos agents i caporals destinats a l’OAC, han traslladat infinitat d’idees per millorar-la, però no es veuen canvis. L’ambient és el mateix i la problemàtica no està resolta. Des de la USPAC, tornarem a parlar, un cop més, amb el Cap d’ABP per mirar de trobar-hi solucions.
    A més, hem d’aprofitar la suposada voluntat de la direcció del Cos per reforçar un dels pitjors llocs de treball, per les seves càrregues de treball, com és l’OAC. Estem a la seva disposició en la recerca de solucions, les quals han de passar per l’augment de persones i material. Però això ha d’anar associat a una dignificació de la feina i amb mesures que facin més atractiu o menys penós el lloc.
    Custòdia detinguts: l’excés de detinguts en els darrers mesos; més el trasllat d’altres ACD; més els de la GUL a l’ACD del Segrià, fa que sigui insostenible aquest model actual. A més, molts cops durant el torn de nit, el detingut arriba sense les diligències. S’han fet queixes recurrents als caps de l’ABP i aquests fan cas omís.
    El Sots Cap de Regió manifesta que arran d’aquesta denúncia s’ha revisat el protocol actual i s’han donat les ordres pertinents perquè això no torni a succeir.
    En quant a l’ACD del Segrià, la USPAC va denunciar als Caps Regionals que els detinguts per la GUL, la major part de les vegades no són visitats al metge i quan entre a la nostra ACD, el detingut demana visita mèdica i això hipoteca a patrulles del CME. Alhora, vàrem proposar que els detinguts per atemptat que fa la GUL, que facin ells la custòdia i trasllat dels mateixos al jutjat.
  • Romanent torn de nit. Aquells/es que treballem els caps de setmana i festius de l’any, com a “premi” ens posen romanent els divendres i dissabtes de T/N d’estiu. ÉS UNA VERGONYA. I denota que qui ordena aquesta planificació està còmodament en el seu “despatxet” sense patir a la seva salut el fet de fer torns, nits… és més, la majoria d’aquests Caps no fan torns des de fa més de 25 anys.
    Recordeu companys/es, quan us posin aquest romanent i us creï ansietat o quelcom similar, incompatible amb el desenvolupament de la funció policial… heu d’adreçar-vos als centres de salut de l’ICS i demanar quelcom…
  • Tema Mariola: Des de la USPAC s’informa de la necessitat de posar remei al risc en què s’està convertint actuar al citat barri. “No marquem força” i això està comportant actuacions que posen en greu risc als companys/es. Reclamem accions als Caps de la regió, els quals ens diuen que no pertoca a un sindicat posar-se en qüestions operatives. Els hi deixem clar que les ordres operatives o bé la inacció dels Caps, posa en risc la seguretat dels moss@s, la USPAC ho denunciarà!!!
    Per posar un exemple: en una actuació als Blocs de la Mariola, el passat diumenge 29 de setembre a la matinada, va haver-hi una detenció en la qual van haver de participar dues furgonetes ARRO, nou patrulles de la USC i Trànsit per poder sortir amb seguretat. O es posa remei des de la Regió o algú patirà mal. I els hi deixem clar que ells en seran responsables per la seva inacció.

 

Balaguer

  • Ben aviat s’instal·laran les mampares en els vestidors masculins.
  • Vam proposar canviar la ubicació de l’OAC o bé es faci una adequació, ja que és l’únic despatx que es rep gent constantment i no té finestra, ni ventilació/llum natural. Ens diuen que s’espera fer les obres aviat.

 

Mollerussa

  • Nova comissaria: Estan a la fase de valoració de les propostes de les diferents empreses. Aquest novembre es farà l’adjudicació a l’empresa assignada per fer l’obra, la qual s’espera que es comenci tot seguit.
  • Caps de Torn, sembla que tot i el concurs general i la nova promoció de caporals, a Mollerussa hi podrien haver mancances. La idea de la regió és que es pugui dotar l’ABP de sergents Cap de Torn i en peticionen 6.

 

Tàrrega

  • Manca d’espai generalitzat. Ens contesten que hi ha sobre la taula una “idea” d’obra i reestructuració de la comissaria que permetria guanyar uns 300 metres. No estem ni en fase embrionària i, a més, aquest possible guany d’espai passarà per la reducció del pàrquing exterior.
    Davant d’aquesta perllongació de la manca d’espais, tornem a demanar propostes més factibles per poder, si més no, tenir lloc al vestidor i per a la recepció de denúncies.
  • Vehicles de Trànsit i USC, hi ha un greu problema quan aquests pateixen avaries greus i s’ha de fer anar el rènting, “les peces no arriben” com del Toyota que fa mesos està per reparar. Veurem si amb la propera contractació es tenen en compte aquestes deficiències contrastades alhora de fer una tria.
  • Sots cap de la CD, no tenen previsió de qui i quan es farà el relleu.
  • Problemes amb l’administració d’USC: és un tema que s’ha tractat fora la reunió i no dubteu que s’han fet arribar les vostres queixes sobre una situació totalment intolerable que en breu deixareu de patir. L’administració s’ha compromès a activar els seus mecanismes perquè no es pugui tornar a repetir.

 

Cervera

  • L’accés passarel·la que demanàvem va caure en espera d’una ampliació més gran.
  • Quant als problemes de les garjoles, hem tornat a insistir que no s’han sol·lucionat. Ens diuen que faran arribar una cisterna per continuar les neteges intensives donat que el problema ve del sifó.
  • Així mateix, a Cervera hi ha un projecte (en estudi) per una ampliació de la comissaria amb un guany d’uns 177 metres.

 

Borges Blanques

  • Dependències: hi ha pressupostats nous mòduls per vestidors (2025). També està pendent l’ampliació de la Comissaria, però està en una fase “d’intercanvi de plànols i valoracions per part d’Infraestructures”. Això sona a futur condicional.
    De tota manera, tant els Caps de la Regió com el Servei d’Administració, saben que totes aquestes futures obres i ampliacions de les comissaries de comarques van darrere la de Mollerussa, i veurem la de Lleida.
    El que és segur i comprovat és que anem darrere qualsevol altra comissaria o edifici de fora la província, i no cal estar a l’UI per veure-ho.

Ponts

  • Finestra Cap de Torn, ja es va contestar que no es podia fer l’obra perquè afectava estructura. Continuem pagant amb el dia a dia la construcció d’edificis de cartró-pedra.
  • Tenen sobre la taula la marxa de l’actual Cap de la Comissaria on igual que a Tàrrega han de buscar relleus.

Per a qualsevol aclariment o aportació, no dubteu a posar-vos en contacte amb el vostre delegat de referència. Així mateix, qualsevol incidència durant el torn, contacteu amb nosaltres, sigui al telèfon 635 761 306 o al correu electrònic rpp@uspac.cat

 

USPAC, EL SINDICAT DELS MOSSOS

Lleida, 17 d’octubre de 2024

 

OBRIR XAT
Bon dia! Aquesta és un missatge automàtic del whatsapp del despatx de la USPAC.
El nostre horari d'atenció al whatsapp és de dillums a dijous de 8h a 20h i divendres de 8h a 14h.
En cas d'atemptat amb lesions i baixa fora d'aquest horari, truca'ns.
Digues-me en que et puc ajudar i en breu et respondrem.