127/2020 EL DEPARTAMENT D’INTERIOR CONDEMNAT JUDICIALMENT PER NO PROTEGIR ALS MOSSOS A L’INICI COVID-19:  PROVES PCR (I)

Esteu aquí

COMUNICAT (PDF)

127/2020

EL DEPARTAMENT D’INTERIOR CONDEMNAT JUDICIALMENT PER

NO PROTEGIR ALS MOSSOS A L’INICI COVID-19:  PROVES PCR (I)

 

La Sentència de 29 de juliol de 2020 dictada per la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és el primer Tribunal que declara que un Departament ha incomplert el deure de protecció dels seus treballadors: no se’ls va procurar el material de protecció necessari; no hi havia cap avaluació de riscos laborals per llocs de treball; que es varen amagar dades de baixes laborals i es van reincorporar a treballar de forma il·legal agents sense PCR negativa abans de la demanda d’USPAC.

 

El judici que va tenir lloc el 21-07-2020 va allargar-se més de 8 hores i per la Sala van passar per declarar Brauli Duart, el Director Pere Ferrer, el comissari en cap Eduard Sallent, els cessats Directora de Serveis Silvia Quesada i  Subdirector de Riscos Fermí Vendrell, la Subdirectora Esperança Cartiel i inclús l’Inspector Saumell que va manifestar que “des del primer moment els mossos tenien tot el material necessari”. El també cessat Miquel Buch es va negar a declarar davant l’autoritat judicial.

 

 

 

 

 

 

Mossos: els treballadors amb més baixes per Covid-19

 

La Sentència declara provat que en dos mesos, des del 10/03 a l´11/05/2020 la Covid-19 va afectar gairebé 3.000 efectius, un 13,80% de tot el cos (10 vegades més que la mitja de l’estat que el juny de 2020 eren 700.000 baixes).

 

Inici de les PCR arran de la interlocutòria de 02-04-2020

 

Queda acreditat que no és fins després de la Interlocutòria de 2 d’abril de 2020 que no es contacta als laboratoris per fer PCR (consta a la causa les sol·licituds i els expedients de contractació).

 

Les PCR s’aturen arran de l’Ordre del Ministerio publicada el 14 d’abril.

 

Il·legalitat de la reincorporació sense prova PCR negativa

 

 Es declara il·legal el fet que des del 10-03 fins al 01-04 no es fes PCR abans de reincorporar-se als companys de baixa per Covid-19. També es fa esment que el Departament d’Interior ha amagat les baixes per Covid-19 i reincorporacions sense PCR abans del 01-04.

 

Increment d’hores de romanent

 

La Sala no entra en aquesta qüestió donat que la demanda va ser registrada el dia 1 d’abril de 2020, i encara no s’havia produït l’aturada de les PCR el dia 14-04 i la seva represa el dia 06-05. En conseqüència no es pot pronunciar sobre uns fets que no existien en el moment de la demanda.

 

Tot i això val a dir que la Sala ha decidit que el Departament d’Interior ha infringit la normativa de protecció en reincorporar agents abans del 01-04-2020 sense PCR.

 

Ara sí que es pot dir alt i clar: no es pot planificar festa quan el Departament d’Interior ha infringit la normativa en matèria de riscos laborals, no ha donat protecció als seus agents i tenia l’obligació de fer PCR abans de reincorporar-se a la feina.

 

USPAC ha demanat la convocatòria urgent i extraordinària del Consell de la Policia per resoldre el conflicte amb les hores de romanent, i estem esperant que el suposat nou Conseller d’Interior el convoqui.

 

Barcelona, 21 de setembre de 2020

Categories: 
Newsletter category: