RESPOSTA SGRHH ESCRIT INTERVENCIONS EN BARRIS DE FIGUERES I GIRONA.

Esteu aquí

Sr. Ramon Espadaler i Parcerisas

Hble. Conseller d’Interior

 

Assumpte: Perill per la integritat física dels membres del Cos de Mossos d’Esquadra en intervencions on hi ha implicats  membres de la comunitat gitana a Figueres i Girona.  Regió Policial de Girona.

 

 

Benvolgut Senyor:

 

Intervencions amb risc per la integritat física dels agents aquest mes de GENER:

 

FIGUERES:

  1. 04/01/2015. Una patrulla de paisà dels Mossos d'Esquadra va disparar un tret intimidatori per preservar la seva integritat. Un tret a l'aire en témer per la seva integritat física, quan es trobaven acorralats per una massa de gent d’ètnia gitana del barri  Bon Pastor de Figueres després de detenir un jove amb tres ordres de crida i cerca vigents. El detingut vivia tranquil·lament al Barr¡ de Sant Joan amb tres ordres d’ingrés a presó i acumular una trentena de detencions. Insulten, amenacen i agredeixen als agents actuants. Finalment aconsegueixen endur-se a la persona  detinguda gràcies al recolzament d’altres unitats policials.

 

GIRONA:

  1. 17/01/2015 Atracament a la benzinera Repsol.  Apedreguen els mosso per evitar la detenció d’uns atracadors. La benzinera pateix un robatori amb una arma blanca. Els mossos acudeixen al lloc i detecten als presumptes autors dels fets. Al carrer Mimosa de Font de la Pólvora. Allà una massa de gent envolten al patrulla actuant amenaçant-los i insultant-los, el que ha propiciat que alguns presumptes autors de l’agressió s’escapolissin. La massa de gent ha acabat llançant pedres i objectes a les dotacions policials. Es pot detenir al conductor del vehicle gràcies al recolzament d’altres unitats policials.
  1. 21/01/2015 Intervenció amb vehicle amb assenyalament a l’Escola de Font de la pólvora. Mentre una patrulla mixta d’indicatiu cau donava seguretat a l’Escola de Font de la Pólvora han detectat que un vehicle que estava fent una infracció tenia un assenyalament.  Aquest vehicle estava conduit per un membre de la comunitat gitana. Al procedir a immobilitzar el vehicle, els agents pateixen insults, amenaces i agressions. Gracies al recolzament d’altres dotacions no es materialitza cap agressió o amenaça més forta. S’opta per no detenir a l’autor i se’l  denúncia.

Cal recordar diversos fets/ incidents que constaten que hi ha armes de foc, amb el consegüent perill  que comporta a les dotacions uniformades que realitzen servei  i donen seguretat a la zona:

 

  1. Homicidi al cementiri de Figueres amb arma curta fruit d’una baralla entre dues famílies gitanes. EL dia de Tots Sants del 2013 una persona d’etnia gitana va morir conseqüència d'un tret al cementiri de Figueres, dos grups de persones d'ètnia gitana estaven discutint de forma acalorada quan un individu va treure una pistola i va disparar un tret, que va causar la mort de la víctima. La policia local va detenir l'agressor i mossos dues persones més en controls posteriors i algunes d’elles anaven armades amb arma de foc curta.
  1. El desembre de 2014 un nen de dos anys d’ètnia gitana queda  ferit pel tret d´una pistola que netejava la seva àvia a Cabanes (poble limítrof amb Figueres).
  2. Localització d’armes de foc en diverses intervencions realitzades.

Tots els fets exposats i altres que no s’exposen i que ja coneix la Direcció General de la Policia, fan evident que hi ha dues comunitats gitanes a la Regió Policial de Girona, on alguns dels seus membres han protagonitzat fets que dificulten l’acció policial i posen en risc la integritat física dels agents del Cos Mossos d’Esquadra.

Ja que aquests fets no son nous i perduren al temps, malgrat les accions dutes a terme fins ara, demanem als responsables policials de la Regió Policial de Girona que, de manera urgent, emprenguin mesures per tal de solventar  aquests fets, sense caure en les ja conegudes operacions de maquillatge,  i no esperar que hagin de lamentar alguna baixa de membres del Cos de Mossos d’Esquadra.

Per tot això, és imprescindible la dotació de formació, informació, material i recursos operatius als agents que donen servei a la zona. Tanmateix emprendre accions de seguretat, investigació i informació a la zona per tal de minimitzar el tràfic/tinença d’armes i de drogues al Barri de Bon Pastor de Figueres i Barri de Vilaroja a Girona.

Catalunya, 26 de Gener de 2.015

PREMSA

 

Apedreguen els mossos a Girona per evitar la detenció d'uns atracadors

Gent del barri de la Font de la Pólvora va envoltar els mossos quan anaven a detenir uns atracadors d'una gasolinera i van aconseguir que dos fugissin

 
La gasolinera que va ser atracada dissabte a Cassà, en una imatge d'arxiu. Foto: LLUÍS SERRAT.

La història que es va viure el 4 de gener al barri gitano de Figueres quan una setantena de persones van rodejar els mossos (que van haver de disparar a l'aire) per intentar evitar una detenció, es va repetir dissabte passat a la Font de la Pólvora de Girona, quan la revolta de la gent que va envoltar i apedregar els mossos va permetre que tres dels quatre homes que acabaven d'atracar una gasolinera a Cassà de la Selva, poguessin fugir a peu camps a través.

El primer episodi es va produir a dos quarts de deu del vespre a la gasolinera Repsol situada al km 23,3 de la carretera C-65 a Cassà de la Selva. Dos homes amb el rostre tapat amb tapaboques i caputxes al cap van irrompre a la botiga i van amenaçar l'empleada esgrimint un ganivet de grans dimensions. Van engrapar els diners de la caixa i van fugir corrent, deixant l'empleada il·lesa però amb una crisi d'ansietat. Els atracadors van sortir corrent i van pujar a cavall d'un Opel Astra de color negre i amb matrícula de Barcelona que els esperava a fora amb dos còmplices a dins. Uns clients de la gasolinera que s'havien aturat per posar benzina van detectar que passava alguna cosa anòmala, es van situar en un lloc discret des d'on van poder veure la fugida dels assaltants i van anotar la matrícula de l'Opel Astra i la van passar als mossos, que immediatament van fer un tancament de carreteres per intentar interceptar els lladres, que havien fugit en direcció Girona. Aviat els van detectar quan entraven al barri de la Font de la Pólvora. Els Mossos van poder interceptar el vehicle a l'altura del carrer Roure. En el moment d'aturar-se l'Opel Astra, el noi que anava al seient del copilot va baixar i va fugir corrent. Els Mossos, però, van aconseguir detenir el conductor, Landon Pedraza Vidal, de 23 anys, i dur-lo al cotxe patrulla. Però la detenció va provocar tota una revolta de la gent del barri, que va anar sortint de les cases i va envoltar els mossos, que van haver de demanar reforços. Els van llançar pedres i altres objectes contundents contra el cotxe patrulla. Mentre els Mossos estaven acorralats per la multitud, els dos homes que anaven al seient de darrere de l'Opel Astra van aprofitar per fugir corrent. Per dispersar la gent va ser necessària la intervenció de més patrulles de seguretat ciutadana dels Mossos, patrulles de trànsit i del grup d'antiavalots de la Policia Municipal de Girona.

A partir de l'Opel Astra, que va ser comissat, i dels indicis que s'hi van trobar a l'interior, els mossos van identificar tots els sospitosos de l'atracament. Dilluns van detenir un segon home, Sinuhé Fernández Moreno, veí de Salt, i s'ha dictat una ordre de detenció contra els altres dos sospitosos.

L'atracament a la gasolinera Repsol de Cassà de la Selva es va produir tres dies després de l'atracament a la Galp, també de Cassà. Per l'atracament a Galp van ser detinguts i empresonats els veïns de Santa Coloma de Farners Ricard Taberner, de 34 anys, i Josep Fernández, de 25.