FORMACIÓ I MITJANS D’AUTOPROTECCIÓ EFECTIUS AL CME

200/2022

Una vegada més ens trobem amb una actuació on l’agressor fa ús d’una arma blanca i l’agent es veu obligat a repel·lir l’atac amb la seva arma de foc. En aquestes situacions és molt habitual que molts d’aquells que no surten ni han sortit mai d’ un despatx, qüestionen la proporcionalitat de la resposta, considerant que l’ús de l’arma no ha estat l’adequat. Fora bo que qui alliçona assegut darrere d’una taula, tingués la deferència de sortir a patrullar diàriament i ens il·luminés a la resta amb els seus coneixements avançats en actuacions d’aquestes característiques, explicant-li però, que no val quedar-se dins del cotxe o fugir corrents.

Més enllà del sarcasme, no pot ser que només disposin de TASER els caps de torn i, una vegada més, insistim en la necessitat que tots els efectius puguin disposar i estiguin habilitats per l’ús d’aquest dispositiu, el mitjà més efectiu per poder reduir una persona minimitzant riscos.

Des de la USPAC tenim clar que el principi de proporcionalitat ha de regir qualsevol actuació policial, però no és menys cert que amb les eines policials de les quals disposen els agents, fer un ús progressiu de la força en relació a l’agressió rebuda, és gairebé impossible. Creiem que l’ús de l’arma de foc ha de ser la mesura més excepcional que ha de tenir un agent en qualsevol enfrontament violent, per això insistim en la necessitat d’una formació continuada, realista i de qualitat (defensa personal, reduccions, ús del bastó policial, tir policial, simulacions d’actuacions al carrer en situació d’estrès i entorns hostils, etc…). També és imprescindible dotar de més eines d’ús policial als agents amb elements com la TASER i els aerosols de pebre o equivalents, que permeten fer un ús progressiu de la força i que han resultat ser eines de gran efectivitat, minimitzant els riscos de lesions al policia i al mateix agressor.

Aquestes eines, però han d’anar imprescindiblement acompanyades d’una càmera de gravació unipersonal que permeti evitar futurs qüestionaments a les actuacions policials i sobretot, per tal que no es pugui posar en dubte la versió de l’agent davant de l’autoritat judicial.

Una transparència que, paradoxalment, és més exigida pels agents que treballen al carrer, que pels mateixos comandaments o polítics, que s’omplen la boca que la seva policia ha de ser implacablement fiscalitzada i totes les seves actuacions auditades de manera exhaustiva, però que per un grapat de diners no volen dotar-los d’una eina que evitaria molts expedients, judicis i titulars en premsa basats en una mentida i que només fomenta el descrèdit cap a la policia.

No es pot continuar deixant venuts als companys que es troben tot el dia al carrer d’incident en incident, que en arribar al lloc dels fets desconeixen quina situació es trobaran i, que, per un protocol d’actuació desfasat i completament allunyat de la realitat, s’han d’esperar si és que poden, a què arribi el comandament amb la TASER.

Per tot això, hem tornat a registrar escrit adreçat al Director General de la Policia sol·licitant:

• Que es doti a TOTS els efectius de TASER i aerosols de defensa

• Formació continuada de qualitat, adaptada a les situacions reals en totes les seves vessants. No limitar la formació en l’ús de les eines policials o de tècniques en defensa personal, sinó adaptar-la a les situacions psicològiques i ambientals en què aquestes s’han d’aplicar.

• Càmeres unipersonals de gravació

 

USPAC reitera la necessitat de donar formació (de qualitat i continuada) i mitjans d’autoprotecció a tots els efectius, amb especial incidència a aquells que realitzen servei cada dia a peu de carrer.

 

 

USPAC, L’ESCUT DELS MOSS@S

8 d’agost de 2022

OBRIR XAT
Bon dia! Aquesta és un missatge automàtic del whatsapp del despatx de la USPAC.
El nostre horari d'atenció al whatsapp és de dillums a dijous de 8h a 20h i divendres de 8h a 14h.
En cas d'atemptat amb lesions i baixa fora d'aquest horari, truca'ns.
Digues-me en que et puc ajudar i en breu et respondrem.