ACCIÓ SINDICAL

LA PRIVILEGIADA SEGONA ACTIVITAT D’ALGUNS AFORTUNATS. SEGONA PART

83/2024

Plou sobre mullat, fa un any i mig aproximadament des de la USPAC-USCOP publicàvem un comunicat on exposàvem la diferència entre la segona activitat dels/les agents, caporals/es i sergents/es amb la dels sotsinspectors en amunt. Una diferència que ja ve marcada en el nombre de places que s’han creat de segona activitat per cada categoria. Un catàleg que ja grinyola només veure el nombre de llocs de segona activitat de què disposen els integrants de cada escala del Cos de Mossos d’Esquadra.

I per què diem això? Doncs per l’escandalosa desproporció que hi ha entre places ofertes de segona activitat per cada categoria i el nombre de persones integrants d’aquestes categories. És a dir, actualment per la categoria de mosso/a, s’ofereixen un total de 1.807 places, per caporal/a 794, per sergent/a 454, per sotsinspector/a 241, per inspector/a 135, per intendent/a 47 places i per a comissari/a 19 places.

Costa d’entendre què faran 241 sotsinspectors/es, 135 inspectors/s, 47 intendents/es i 19 comissaris/es en segona activitat, sense disponibilitat ni responsabilitat operativa dins el Cos en el seu dia a dia. Bé, sí, alguns gestionen la botiga del mosso i d’altres organitzen colònies d’estiu i caminades a Montserrat.

Ara parlem del que passa realment. Pels primers, agents i caporals principalment, i també sergents, la segona activitat és un simple canvi de funcions, eliminant la tasca operativa al carrer, però assumint totes les funcions d’un policia dins de comissaria, com pot ser el servei de porta/recepció, OAC, custòdia de detinguts, així com totes les encomanades pel seus comandaments de l’extens catàleg que, des de la Prefectura, es van encarregar de descriure minuciosament.

A aquests se’ls fa complir l’horari estrictament, i la fiscalització de la seva feina i uniformitat per part dels superiors està a l’ordre del dia. Pels segons, la segona activitat és com l’estança en un balneari, però en lloc de pagar, cobren per ser-hi.

Ningú sap del cert quines funcions són les que se’ls encomanen o què fan durant la seva jornada laboral si és que tenen a bé presentar-s’hi, i quan ho fan, sovint se’ls ajunta al bar l’hora d’esmorzar amb la de dinar. Molts no tenen ni la vergonya de posar-se l’uniforme, i quan algú els pregunta quelcom en relació a la feina no els tremola el pols en contestar que ells ja no manen i que no tenen cap mena de responsabilitat operativa.

Fa poc, dos companys en segona activitat van ser agredits durant un trasllat penitenciari, que segons la Prefectura SI és una de les funcions incloses en el seu catàleg.

Bé farien de començar a fer complir les seves OBLIGACIONS als comandaments que fan de la seva segona activitat una ofensa pels que continuen treballant de policies, que també se’ls exigeixi el mateix grau de compliment de les seves funcions, horaris i responsabilitats. Perquè si no és així, tots tenim dret a acollir-nos a aquesta bicoca de segona activitat, la de fer el que a un li dona la gana i continuar cobrant per fer-ho.

 

19 de juny de 2024

 

OBRIR XAT
Bon dia! Aquesta és un missatge automàtic del whatsapp del despatx de la USPAC.
El nostre horari d'atenció al whatsapp és de dillums a dijous de 8h a 20h i divendres de 8h a 14h.
En cas d'atemptat amb lesions i baixa fora d'aquest horari, truca'ns.
Digues-me en que et puc ajudar i en breu et respondrem.