ACD LES CORTS: L’INFERN DELS MOSSOS
72/2021
No sabem quants dels que llegireu aquest comunicat haurà passat, al llarg de la seva carrera professional, per l’Àrea de Custodia de Detinguts de la comissaria de les Corts. Per tots/es aquells/es que no ho hàgiu fet, sentiu-vos afortunats.
L’ACD de Les Corts es podria considerar el pitjor destí que pot tenir un Mosso d’Esquadra, en tots els aspectes. Tant pel lloc físic on es treballa, com per la pressió psicològica en la qual es troben sotmesos els companys/es que cada dia estan allà.
L’ACD de Les Corts és un pàrquing soterrani reformat i transformat en una macro àrea de custòdia. Sense llum natural i sense la ventilació adequada. Hi van a parar tots els detinguts de Barcelona, incloent els que fan la Guardia Urbana. Això suposa que entren i surten cada dia, una mitjana de 45/55 detinguts, arribant a tenir, en èpoques com l’estiu, dies amb mes de 100 custodiats.
Cada torn treballen, en el millor dels casos, 10 agents que s’encarreguen de l’entrada a garjoles, escorcoll dels detinguts, control d’objectes, complimentar actes, revisió de pautes mèdiques, subministrament de medicaments/aliments, i supervisió del detingut durant tota la seva estada a l’àrea de custodia.
És cert que molts ens hem trobat amb detinguts més o menys col·laboradors i/o hostils en una jornada de custòdia. Però, si us voleu fer una idea del que suposa treballar a l’ACD de Les Corts, imagineu situacions d’aquest tipus cada dia. I no amb un detingut, si no amb 10 o 15.
• Imagineu-vos que cada dia tracteu amb 50 persones, moltes d’ells amb evident falta d’higiene, sarna, hepatitis, VIH i altres malalties contagioses.
• Imagineu-vos aguantar cada dia, crits, insults, amenaces, inclús que et llencin merda quan passes a fer la ronda.
• Imagineu-vos haver d’entrar a les garjoles per reduir a una persona que s’està auto lesionant, ple de sang.
• Imagineu-vos haver de fer això cada dia, sense dubtar, sense equivocar-se, sense sortir-se un mil·límetre dels protocols, sabent que el paper ho aguanta tot i que, a la realitat, tot és ben diferent.
• Imagineu-vos que hi passeu mig any, en el millor dels casos. Surts i no pots tornar a la comissaria d’on vas venir, passa el temps, dos anys, tres… i et fan tornar de nou a l’infern.
Aquesta roda gira cada 6 mesos i, estranyament, alguns agents, caporals i sergents, a qui també els tocaria, no hi entren mai. Tampoc ho fan els agents de pràctiques, com sí es feia anys enrere. El motiu, mai s’ha explicat.
L’espai físic on es troba l’ACD, i les zones habilitades exclusivament als companys/es no ofereix millors expectatives. Nul·la llum natural, escassa ventilació, temperatures insofribles, olors insuportables, instal·lacions insalubres. Ens fa pensar més que estem a les portes de “Mordor” que en un lloc on s’hi custodien persones.
El material està obsolet i caducat. Cadires malmeses, forats al terra i a les parets, cables per tot arreu. Seria vergonyós, si no fos perquè aquestes condicions incompleixen els preceptes basics de salut laboral. Condicions que ja van ser denunciades per USPAC davant del Consorci d’Inspecció de Treball i Seguretat Social en data 11/02/21, després d’una inspecció feta en data 13/01/21, on es van observar infinitat d’irregularitats.
Al llarg del temps, l’Àrea de custodia ha estat motiu de reiterades peticions de millora, a les quals els comandaments han fet cas omís. És hora que realment s’escolti a qui es mereix ser escoltat. Aquells/les que cada dia treballen de manera impecable en un servei infecte. És hora que s’implementi un nou model, ja que està clar que l’actual és insuportable.
USPAC s’ha pres la molèstia en fer-ho. Per això proposem que es tingui en compte les diferents opcions que podrien fer, de l’ACD, una destinació menys ingrata.
1. Incloure a la roda de treball de l’ACD totes aquelles persones que estiguin en situació provisional del Cos de Mossos d’Esquadra. Limitar-ho als agents que treballen a Barcelona, és realment injust i penalitza sempre als mateixos. Administrativament seria viable, ja que això es fa amb els agents de pràctiques que canvien de destí cada 3 mesos, o quan cada estiu es mouen efectius durant 3 mesos per cobrir el pla de costes.
En aquesta rotació també es podria incloure una quota d’agents en pràctiques, la seva NO inclusió perjudica als agents més veterans. L’ACD és un servei més ingrat, cert, però no presenta més perills que treballar a qualsevol comissaria de Catalunya. Si no es vol fer, que s’expliquin els motius.
2. Un quadrant Q7, els agents i comandaments tindrien més temps de descans, i inclús podrien haver-hi voluntaris. El romanent generat podria ser compensat aplicant un coeficient corrector.
3. Creació d’un incentiu econòmic (“penositat”) pel tipus de servei que es realitza en aquesta Unitat. Està clar que cap Unitat del Cos està sotmesa a unes condicions de treball similars. El propi sistema de rotació de persones que hi treballen, és un reconeixement implícit a aquesta penositat laboral.
4. Descentralització de l’Àrea de Custodia en altres Comissaries de Barcelona. Implicaria menys pressió als agents i comandaments, degut al repartiment de la càrrega de treball, comportant una evident disminució del desgast psicològic. (CNP tenia tres ACD’S a Barcelona, altrament conegudes com “ZONALES”).
5. Evitar i gestionar amb ANTEL·LACIÓ la repetició dels agents i comandaments en aquest servei. La gent en provisional té menys mèrits amb tot el què això comporta, però són persones. I la permanència en aquesta unitat, encara que sigui puntual i distant temporalment, si es repeteix, el desgast psicològic es suma al període anterior, amb tot el que això pot comportar a nivell personal i laboral.
6. Material digne i millora de les dependències d’ús exclusiu pels companys/es. Que es faci lliurament de material en condicions òptimes, així com s’habilitin uns espais salubres, ventilats i sense males olors.
7. Rotació real del personal. Que aquest destí no sigui evitat per uns quants privilegiats, trobant-se en la mateixa situació administrativa que els que SÍ els toca anar-hi, per raons X mai i acaben anant, trobant-nos, sobre tot pel què fa a comandaments, persones que no han passat ni un minut a l’ACD i d’altres s’hi han passat 3 anys. Algú hauria d’explicar perquè això es sap i es permet.
En data 7 de maig s’ha dut a terme la primera sessió del Consell de Policia, en el qual USPAC ha estat l’únic sindicat que ha portat com a punt, dins l’ordre del dia del consell, la pèssima situació i les condicions de treball en les quals es troben els mossos/es a l’Àrea de Custòdia de Detinguts de les Corts.
Un cop exposats els punts abans esmentats, tots els sindicats s’han adherit, de manera unànime, a la petició d’USPAC per canviar el model instaurat, actualment, a l’ACD.
El més important és que el propi Conseller Samper reconeix i subscriu tot lo exposat pel representant d’USPAC. Considerant aquestes peticions com una de les prioritats del Cos, tant pel que fa a la millora de les condicions laborals, com la millora de les instal·lacions.
Així doncs, si realment totes les persones que tenen la responsabilitat en posar remei, coneixen la problemàtica, i la consideren prioritària, esperem que tinguin a bé dur a terme, amb la major brevetat possible, totes aquelles millores que sempre s’han promès i mai s’han complert. Millores que han de ser implementades en conjunt, les quals farien que alguns agents o comandaments ho veiessin com un destí a escollir de manera voluntària.
USPAC, L’ESCUT DELS MOSS@S
07 de maig de 2021