AIXÍ NO S’ACONSEGUEIX LA IGUALTAT
95/2023
Ahir es va publicar la llista de les persones admeses i excloses de les convocatòries d’ascens de les categories de Caporal/a, Sergent/a i Sotsinspector/a.
Aquestes convocatòries, igual que les últimes de les categories d’Inspector/a i Intendent/a, estan innegablement condicionades per la reserva de places per a dones, en una voluntat, i segons la mateixa conselleria d’Interior, una imperiosa necessitat de feminització del Cos en pro de la igualtat.
A molts, però, aquesta necessitat ens planteja un dubte. Té a veure la reserva de places per a dones i la feminització del Cos amb la IGUALTAT? Per a la USPAC està clar que no. La igualtat és que totes les persones rebin el mateix tracte independentment del sexe, ideologia, raça, creences o orientació sexual.
El pitjor de tot és que aquesta pretesa igualtat és de tot menys justa, i més quan qui ho fa és la mateixa administració pública, que és qui hauria de garantir la igualtat en tots els seus processos de selecció i ocupació, com a principi jurídic universal entre dones i homes.
Si ho mirem des d’una perspectiva estrictament objectiva, aquesta reserva de places garanteix que a les places ofertes hi accedeixin els que han demostrat ser els millors? Està clar que com a funcionaris ens devem a la ciutadania, qui, al cap i a la fi, és la destinatària del nostre servei. Estem oferint, doncs, als millors professionals o a professionals de quota?
Com ja hem dit en nombroses ocasions, que passaria si en professions com metges/esses, docents, jutges/esses, els criteris per ocupar una plaça no fossin estrictament per mèrit i capacitat? Els greuges serien més que evidents. Centrant-nos a les convocatòries actuals de Caporal/a, Sergent/a i Sotsinspector/a, les dades són demolidores:
Caporal/a: 182 dones presentades per 129 places reservades
Sergent/a: 81 dones presentades per 43 places reservades
Sotsinspector/a: 37 dones presentades per 24 places reservades
Des de la USPAC creiem que l’Administració encerta en dir que això és feminitzar el Cos, però en cap cas pot dir que ho fa a l’empara de la igualtat, perquè la reserva de places d’igualitari no en té res. El que hauria de fer realment és fomentar la participació de més dones a les convocatòries mitjançant mesures de conciliació familiar més efectives i sobretot, haver implantat la TERRITORIALITAT en els concursos d’ascens, i garantir que qui assoleix una plaça en una convocatòria, senzillament sigui perquè és el o la MILLOR.
I NO posant en dubte la vàlua de les mosses que en cap cas han demanat aquesta mesura imposada i que lluny d’afavorir-les, les menysté!!
USPAC, L’ESCUT DELS MOSSOS
31 de maig de 2023