ENCÀRREC DE CATEGORIA SUPERIOR
184/2021
Ja fa temps que dins del Cos de Mossos d’Esquadra, la base, l’esglaó més baix de la piràmide, és qui permet que s’assoleixin els objectius que la societat exigeix a la seva policia. Aquesta responsabilitat recau majoritàriament en l’escala bàsica i intermèdia que són els que estan peu del canó (24 hores al dia, 365 dies l’any). Mentre, uns comandaments de les escales executives i superiors convertits en autèntics buròcrates, mancats de qualsevol capacitat de lideratge i amb la única funció de fiscalitzar la tasca policial, sovint i paradoxalment, sense haver fet mai de policia.
Per si fos poc dur el dia a dia, els darrers anys s’ha vist agreujat el problema de la falta de comandaments de l’escala bàsica i intermèdia, especialment caporals i sergents de les Unitats de Seguretat Ciutadana i Trànsit, entre d’altres.
Aquesta situació provoca que tinguem agents assumint la responsabilitat de caporals, i caporals assumint la responsabilitat de sergents, ja que aquests o no hi són, o es troben en una situació que no els hi permet desenvolupar al 100% les seves funcions.
Aquests efectius es troben, a dia d’avui, fent tasques per les quals no han estat formats i l’organització s’aprofita de la seva experiència al llarg dels anys per fer-los assumir funcions que no els hi pertocarien. Aquestes situacions, han deixat de ser un fet puntual i excepcional per convertir-se en una “normalitat”, davant la qual s’han de prendre mesures per reconèixer aquesta tasca “extra” que s’està fent.
Des de la nostra organització sindical, hem registrat un escrit a la Subdirecció General de Recursos Humans on sol·licitem que es reconegui aquesta situació i, per tant, es compensi a tots aquests efectius per la feina real que estan fent. Independentment de la seva categoria, demanem l’encàrrec de categoria superior, quan les necessitats del servei ho exigeixin, i es pugui encomanar a aquests efectius, l’exercici de funcions corresponents a una categoria superior a la que tinguin. Així, d’aquesta manera puguin percebre la diferència retributiva entre la seva categoria i la funció que efectivament s’estigui duent a terme.
És de justícia que la feina que es realitza s’ha de compensar i això és el que exigim: “feina feta, feina pagada”.
USPAC, L’ESCUT DELS MOSS@S
28 de juliol de 2021