CREACIÓ D’UN BANC DEL TEMPS AL CME

PDF

177/2021

El cos de Mossos d’esquadra necessita mesures urgents:
• Té en aquets moments un problema sistèmic que és la manca de mesures per conciliar la vida familiar i la professional.
• Un altre, i en un futur molt proper, l’augment exponencial en els propers deu anys dels membres del cos en situació administrativa de segona activitat només per raó d’edat, prop del 45% de la plantilla actual.
• I un tercer, més de dos milions d’hores acumulades al CME.

La nostra proposta és articular els mecanismes legals i administratius necessaris per crear un banc del temps al CME. Aquesta mesura requereix d’un acord entre les parts (Administració – part social). Podria ser part de la solució en els tres grans problemes esmentats anteriorment.

En matèria de conciliació familiar: aquest banc del temps afavoriria que el treballador, tant en les seves setmanes de descans o mitjançant perllongaments “racionals”, pugui generar una bossa d’hores per gaudir en el moment que tingui necessitats familiars. Aquestes hores treballades tindrien el condicionant genèric de gaudiment en el mateix any, per la qual cosa al banc del temps serien hores BHCF (Bossa Hores Conciliació Familiar).

En relació a la sobresaturació d’agents en segona activitat dels propers anys: aquest banc del temps permetria que l’esforç dels agents, en els millors anys de la seva carrera professional quant a condicions físiques, tingui una justa recompensa en els “pitjors”. Aquesta mesura beneficia àmpliament a les dues parts tant al treballador com a l’administració, la qual també té un estalvi de “treballadors qualificats” des d’un primer moment i no l’aboca a immenses noves promocions.

Aquestes hores treballades tindrien el condicionant genèric de gaudiment un cop es passi a la situació de segona activitat, per la qual cosa al banc del temps serien hores BHSA (Bossa Hores Segona Activitat).

De retruc, aquest banc del temps podria ser part de la solució en aquest gruix d’hores acumulades que actualment té el CME. Oferint la possibilitat que voluntàriament els afectats, amb un topall mínim d’hores, es puguin acollir a la segona opció d’hores a gaudir un cop estiguin en segona activitat.

Aquesta mesura ja és d’aplicació a grans empreses, amb ímputs molt favorables entre les parts, ja que les dues passen a ser partícips d’un mateix projecte, amb empatia recíproca i objectius comuns.

També hi ha altres cossos policials que tenen sistemes similars d’hores extres a retornar en temps de descans. Des de la nostra organització, en compliment de l’acord d’equiparació amb la resta de cossos especials, també li vam recordar que al mateix Departament els bombers disposen d’aquesta mesura que en virtut del citat acord hauria de ser d’aplicació directa.

Per acabar, afegirem que la gestió del banc del temps s’hauria de realitzar amb el corresponent reforç a les oficines de suport, amb les places reservades per a companys/es en segona activitat.

 

USPAC, L’ESCUT DELS MOSS@S

27 de juliol de 2021

OBRIR XAT
Bon dia! Aquesta és un missatge automàtic del whatsapp del despatx de la USPAC.
El nostre horari d'atenció al whatsapp és de dillums a dijous de 8h a 20h i divendres de 8h a 14h.
En cas d'atemptat amb lesions i baixa fora d'aquest horari, truca'ns.
Digues-me en que et puc ajudar i en breu et respondrem.