ACCIÓ SINDICAL

SI A LA TERRITORIALITAT PERÒ AMB GARANTIES PER A TOTS I TOTES

104/2024

Avui ens ha tingut lloc un Consell de la Policia extraordinari, a iniciativa de l’Administració i com a punt únic de l’ordre del dia a tractar “Informació sobre la tramitació del projecte de decret pel qual es regula la provisió dels llocs de treball del cos de Mossos d’Esquadra”. Un cop estudiat el redactat proposat per l’Administració de l’esmentat Decret, des de la nostra organització sindical hem manifestat el nostre desacord en els termes del nou redactat, ja vam registrar escrit manifestant que, en cap cas, ens posicionaríem a favor de la seva aprovació si no hi havia una rectificació al respecte conforme els punts tractats en les diferents reunions que es van iniciar el setembre de 2021 al GT de promoció i provisió i que hem defensat sempre per part de la nostra organització.

Els motius d’aquesta decisió són els que sustenten els principis bàsics del nostre sindicat, que no són altres que la millora de les condicions laborals de tots els funcionaris/es del Cos de Mossos d’Esquadra i que tots els processos en què participin estiguin tutelats pels principis d’igualtat, mèrit, capacitat, antiguitat, publicitat i pública concurrència, eliminant la subjectivitat i arbitrarietat i posant l’experiència professional, en tots els seus vessants, com a valor principal en l’assoliment dels llocs de treball.

La creació dels diferents grups de treball entre administració i la part social, on es van abocar totes aquelles millores que havien de fer del nou decret una eina fonamental per dignificar les condicions laborals dels Mossos/es d’Esquadra, han derivat en un redactat que poc o gens transmet l’esperit d’aquelles reunions, almenys pel que fa a l’ideari de la USPAC.

Des de la nostra organització sindical veiem que el nou Decret es queda a mitges de tot, no dona una solució definitiva a la problemàtica de la provisionalitat com a forma habitual d’ocupació de llocs de treball, no posa un límit real a les formes extraordinàries d’ocupació de llocs de treball com són les adscripcions provisionals, les comissions de servei o els encàrrecs de funcions, no s’estableix l’obligació de dur a terme els concursos específics que des de la USPAC portem anys demanant i que evitaria que hi hagi funcionaris amb duplicitat de places a través de les comissions de servei mentre d’altres no tenen opció d’accedir-hi.

Pel que fa a la TERRITORIALITAT, el nou redactat es carrega de manera flagrant l’esperit d’aquest canvi. La territorialitat havia de ser una millora radical en la forma de fer les promocions d’ascens, una nova forma en la qual els nous aspirants a comandament podrien ascendir escollint les places d’un territori concret, fet que comportaria un benefici per ambdues bandes, per una part el funcionari podria conciliar la seva vida personal amb les seves expectatives professionals i el Cos de Mossos d’Esquadra guanyava talent i experiència en el territori, sabent que era precisament en aquell territori on aquests comandaments voldrien desenvolupar la seva carrera professional.

Per la USPAC era molt important que aquest canvi permetés als nous comandaments quedar-se al lloc desitjat un cop ascendits, però molt més important encara i com a condició indispensable abans de fer això, que tots els comandaments més antics havien d’estar ja a casa, establir un punt 0.

En cap cas es podia permetre situar un comandament que acabava d’estrenar els galons a casa, mentre hi hagués un de més veterà a fora.

Malauradament, el nou decret no resol cap de les dues circumstàncies. En el primer cas, no dona la garantia que els funcionaris ascendits es quedaran a l’agrupació sol·licitada, creant situacions excepcionals i/o extremes que obren la porta a què un comandament pugui ser remogut i traslladat a una destinació que en cap cas ha escollit. I, en segon lloc, els comandaments més antics poc o gens es veuen beneficiats per la territorialitat, ja que el nou redactat no contempla el concurs previ a la promoció d’ascens, ni compten amb els avantatges dels comandaments ascendits amb la territorialitat, que en futurs concursos generals només hauran de concursar a les places que desitgen, mentre que els més veterans ho hauran de fer a tot.

Així doncs, creiem que aquesta modificació del Decret no soluciona aquests problemes i d’altres que ja vam registrar en les últimes esmenes que vam aportar i en conclusió, creiem que, en cas de no rectificar i esmenar el redactat, faltarà valentia a l’hora de posar negre sobre blanc i al final, com sempre, qui pagarà el preu és la baula més feble de l’organització.

El nou redactat havia de suposar un abans i un després en la forma de fer les coses, establir un punt 0 des d’on començar a construir, aquest era el veritable esperit amb el qual, almenys la USPAC, es va asseure a la taula. Vist el resultat, tot i els canvis, continuem estant allà mateix on estàvem i com a conseqüència la nostra organització sindical NO donarà suport a la modificació del decret 401/2006 en els termes exposats al redactat que ens han posat sobre la taula perquè NO s’ajusten al que vam tractar a les diferents reunions i ens sentim enganyats.

És una llàstima la manca de voluntat i valentia per rectificar d’aquest Departament, que té una oportunitat única de, gairebé 20 anys després, facilitar la promoció a tothom garantint la conciliació, més enllà d’invents de reserva de places, que no agraden a ningú. El pas fet pel que fa als mèrits, i amb un resultat molt favorable en els últims concursos, proposta recordem també iniciada en solitari per USPAC, es queda a mitges amb aquest redactat proposat.

Vam demanar la TERRITORIALITAT al Consell de la Policia (maig 2021), l’hem defensat i ho lluitarem en els termes que s’ha tractat al Grup de Treball iniciat el setembre de 2021 però sempre amb garanties i no a costa de signar de pressa un Decret que no soluciona RES.

USPAC, EL SINDICAT INDEPENDENT DELS MOSSOS

Barcelona, 30 de juliol de 2024

 

OBRIR XAT
Bon dia! Aquesta és un missatge automàtic del whatsapp del despatx de la USPAC.
El nostre horari d'atenció al whatsapp és de dillums a dijous de 8h a 20h i divendres de 8h a 14h.
En cas d'atemptat amb lesions i baixa fora d'aquest horari, truca'ns.
Digues-me en que et puc ajudar i en breu et respondrem.