MANCA DE VEHICLES 4X4 A LES COMARQUES DE MUNTANYA

PDF

157/2021

La recent i necessària incorporació de nous vehicles policials, a les diferents unitats del Cos de Mossos d’Esquadra, ha posat fi a una de les mancances més visibles que hi havia des de feia molt de temps. Unes mancances llargament denunciades per la nostra organització sindical.

Si bé és cert que, en línies generals, la incorporació d’aquests nous vehicles ha estat un encert. No podem oblidar altres elements dels mateixos que no ho són tant, com ara el reduït espai què disposa el copilot, i la falta de capacitat del maleter, principalment en el model ATECA de la marca SEAT.

Més enllà d’aquestes apreciacions, si és cert que el nou repartiment de vehicles no ha tingut en compte les particularitats i necessitats d’unes comissaries que, a diferència d’altres, el seu model de patrullatge està enormement condicionat a la orografia del territori on s’hi duu a terme.

Ens referim a les comissaries integrades en comarques considerades de muntanya. Un total de 10 comarques que tenen aquesta denominació, com és obvi per les característiques del seu terreny, i on es fa del tot necessari un parc mòbil adaptat a aquest terreny.

Tot i així, des de la nostra organització sindical s’ha pogut comprovar que moltes d’aquestes comissaries no disposen d’un vehicle 4×4 “pur”. El nou vehicle SEAT ATECA és un bon cotxe, però no deixa de ser un SUV que per circular per asfalt o pistes forestals ben condicionades s’adapta sense dificultat, però a l’hora de fer-ho en terrenys escarpats o amb falta d’adherència, i ja no parlem si les zones a accedir estan cobertes de neu, es comporta com un simple turisme.

Un afegit a aquesta problemàtica és la manca de reparació dels antics vehicles que sí tenien aquestes característiques, motivada per la caducitat del rènting a finals de l’any 2021. Així doncs, tenim comissaries a qui no se’ls repara el vehicle depenent del preu de la factura i, per tant, tenen els vehicles aturats al pàrquing de comissaria durant mesos.

Comissaries com Solsona i Berga tenen un parc mòbil de vehicles 4X4 totalment malmès, amb cotxes amb més de 300.000 km i que es passen més temps aturats que destinats a la seva veritable funció, la qual és la de permetre arribar a zones de difícil accessibilitat i donar servei a uns nuclis de població a qui també se’ls ha de prestar un servei. A l’igual que reben la resta de ciutadans que viuen en zones amb millor xarxa viària.

Un altre cas és el de la Comissaria de Ripoll, que directament NO disposa d’un vehicle d’aquestes característiques. Fent impossible un patrullatge real i efectiu en més del 50% del terreny que han de cobrir.

Al Pont de Suert i Vielha la situació del parc mòbil, pel que fa a vehicles 4X4, no està molt millor que a les comissaries que hem esmentat. I a la resta de comissaries, tres quarts del mateix.

També ens trobem altres comissaries que, tot i no ser considerades de muntanya (com són Gandesa i Falset), però pel seu terreny bé podrien incloure’s en aquest catàleg, tampoc disposen de vehicles 4X4.

Desconeixem si el motiu és estrictament econòmic. Però, és del tot inacceptable que per part del Cos de Mossos d’Esquadra es limiti el dret d’uns ciutadans a disposar d’un bon servei de seguretat pública pel sol fet de viure en una determinada zona de Catalunya. O que per una qüestió de diners, els companys/es que treballen en aquestes comarques, hagin de cobrir incidents posant en perill la seva seguretat al no disposar de vehicles adaptats al terreny. Uns incidents que es donen cada cop amb més freqüència (recerca de persones perdudes, accidents, rescats…). I més ara en època estival, on l’arribada de turistes, excursionistes i altes persones que no tenen un gran coneixement de la muntanya, hi accedeixen de manera habitual.

Així doncs, per part de la USPAC exigim que es doti a totes les comissaries de muntanya (incloent Gandesa i Falset) de vehicles 4X4 purs, amb els quals es pugui accedir a les zones de més dificultat, com sí disposen el Cos de Bombers.

De no ser així, s’haurà d’assumir que molts d’aquests serveis no es podran fer. Per tant, no es podrà garantir un dret fonamental com és el dret a la seguretat de les persones que viuen en aquestes zones. Essent els grans oblidats del Cos de Mossos d’Esquadra. Això sí, que continuïn pagant religiosament els seus impostos com la resta, però sense tenir un servei òtpim.

USPAC, L’ESCUT DELS MOSS@S

10 de juny de 2021

OBRIR XAT
Bon dia! Aquesta és un missatge automàtic del whatsapp del despatx de la USPAC.
El nostre horari d'atenció al whatsapp és de dillums a dijous de 8h a 20h i divendres de 8h a 14h.
En cas d'atemptat amb lesions i baixa fora d'aquest horari, truca'ns.
Digues-me en que et puc ajudar i en breu et respondrem.