MOSSOS I DISPOSITIUS D’EMERGÈNCIA

PDF

192/2021

Per desgràcia, el dia 16 de juliol es va iniciar un incendi a la comarca de l’Alt Empordà, el qual va afectar la zona del Parc Natural del Cap de Creus, principalment entre les poblacions de Llança i Port de la Selva. Aquest incendi no es va donar per controlat fins el dia 19, cremant un total de 420 hectàrees de terreny forestal i havent de desallotjar tres urbanitzacions pel perill de les flames.
Com sempre es dona en aquest casos, els mossos d’esquadra van participar en aquest dispositiu fent tasques d’ordre públic, tallant vies d’accés a la zona i en el desallotjament i posterior vigilància de les urbanitzacions afectades. Unes tasques que, malgrat la seva importància, sempre queden en un segon pla, sempre a l’estela del autèntics protagonistes a ulls dels mitjans de comunicació: els bombers, els agents forestals, els ADF i Protecció Civil.
Cal dir i destacar, d’això en podem donar fe els delegats sindicals de la USPAC que ens vam desplaçar al lloc, que molts agents que es trobaven fora de servei, en la seva setmana de festa i fins i tot en període de vacances, es van oferir per tal d’anar a treballar i donar un cop de mà en el que fos necessari. Aquest fet gens menor i desconegut per tothom, diu molt en favor d’un col·lectiu que, malgrat el menyspreu de l’administració, encara té ben viu l’esperit de servei.
Seria bo que tots aquells que s’omplen la boca davant dels mitjans de comunicació, o fent discursos als brífings exigint implicació i professionalitat en la nostra feina, prenguessin com exemple aquesta actitud. I demostressin amb fets que ells també formen part d’aquest cos, i quan cal baixen, i saben remar a “galeres”.
Dit això, i reprenent el paper que té el Cos de Mossos d’Esquadra en dispositius d’emergència, de nou es van fer palesos dos fets:
1. L’oblit sistemàtic de l’administració en el subministrament d’aigua i menjar als agents del CME durant el servei. No pot ser que això en depengui el bon fer dels caps del dispositiu de Mossos presents al lloc, i que sempre s’hagi de fer a través del Cos de Bombers perquè es desconeix quin interlocutor tenim, sabent que ja s’hauria d’haver previst aquesta necessitat.
2. La manca d’infraestructura pròpia del Cos a la zona on es constitueix el Centre de Comandament Avançat. És lamentable comprovar, i si no doneu un cop d’ull a les fotografies, com tots els serveis d’emergència disposen d’una carpa o una zona de descans. És penós no disposar d’un lloc propi, digne i mínimament còmode on poder menjar un entrepà o fer les teves necessitats, i haver-ho de fer amagat darrera d’una furgoneta.
No pot ser que no es pugui disposar d’una zona on fer un brífing al CCA, o en cas que els Comandaments del CME tinguin una reunió amb el Conseller d’Interior, el Director General de Seguretat o altres personalitats, ho hagin de fer a la carpa de bombers.

Veient les fotos, qualsevol diria que el Cos no ha participat en el dispositiu, quan la seva tasca és del tot fonamental.
Què pels mitjans de comunicació només existim quan participem en un servei que, a criteri seu, la nostra actuació ha estat qüestionable, ja és un clàssic. Però, que des dels nostres propis estaments no sapiguem reconèixer el valor de la nostra feina, això ja és més lamentable. Fins i tot, sembla que hi hagi una voluntat política en què això sigui així.
No voldríem acabar sense donar les gràcies i felicitar per la tasca feta a tots aquells companys/es que van participar en aquest dispositiu, des dels agents que van estar treballant, fins aquells que es van oferir des d’un primer moment tot i estar de festa. Des de la USPAC reconeixem el valor de vostra feina, demostrant un cop més, estar a l’alçada davant de qualsevol circumstància.
Ara, esperem que sigui la pròpia Conselleria d’Interior qui dignifiqui la nostra feina en els dispositius d’emergència, que puguem disposar de la mateixa infraestructura que la resta de serveis que hi participen i es preocupin com es preocupen pels demés, proporcionant-nos tot el que calgui, sense que hàgim d’anar a pidolar a altres serveis i col·lectius considerats de “primer ordre”.

 

USPAC, L’ESCUT DELS MOSS@S !

21 de juliol de 2021

OBRIR XAT
Bon dia! Aquesta és un missatge automàtic del whatsapp del despatx de la USPAC.
El nostre horari d'atenció al whatsapp és de dillums a dijous de 8h a 20h i divendres de 8h a 14h.
En cas d'atemptat amb lesions i baixa fora d'aquest horari, truca'ns.
Digues-me en que et puc ajudar i en breu et respondrem.