RESUMS REUNIONS

RESUM SUBCOMISSIÓ COMITÈ SEGURETAT I SALUT LABORAL 09/06/2020

87/2020

Actualment hi ha 847 mossos aïllats per Covid-19, dels quals:
828 són Treballadors Especialment Sensibles
19 per contacte/exposició a la Covid-19.

1. Treballadors especialment sensibles.

Continuen obligatòriament de baixa els que tinguin les següents patologies:

– Immunodeficiència.
– Càncer.
– Majors 60 anys amb patologia descompensada.
– Companyes embarassades.

La resta poden voluntàriament demanar alta a la Seguretat Social i sota la seva responsabilitat. Els Caps NO poden forçar ni pressionar per agafar l’alta. Els serveis de prevenció de riscos laborals els trucaran per ver una avaluació a partir de la Fase III de la seva patologia.

2. Proves PCR.

2.182 efectius de mossos han estat de baixa per contacte/exposició/contagi per Covid-19 des de l’inici de la pandèmia.

Abans de l’ordre del TSJC de 14 d’abril de no reincorporar cap efectiu sense PCR negativa, el Departament d’Interior va obligar 94 mossos a tornar a la feina sense el test, se’l van fer pel seu compte estant de servei i van donar positiu.

En total, 161 companys han donat positius en les proves PCR després de l’alta mèdica, i se’ls ha tramitat una nova baixa com a recaiguda. Els que van tenir l’alta mèdica després del 14 d’abril, han pogut fer-se el test gràcies a la nostra demanda i se’ls continuarà fent abans de reincorporar-se.

El que hi ha darrere de tot plegat és una voluntat per part del Departament d’Interior d’amagar el nombre real de contagis dins el Cos. A instàncies d’USPAC, entre el 2 i el 14 d’abril més d’un 15% de mossos van donar positiu, tot i ser mitjançant autotest amb molts falsos negatius. Fet que suposa que realment hi hagués prop d’un 25% de positius per no garantir-se la seguretat dels agents.

Davant l’allau de positius i per esquivar l’obligació del TSJC de continuar fent proves PCR, es va demanar per Miquel Buch al Ministre de Sanitat que dictés una ordre on fos necessari una prescripció mèdica per continuar fent proves. Es va publicar el 14 d’abril, el mateix dia que el TSJC va acordar que sense PCR negativa ningú es podia reincorporar.

Interior i Salut van aturar de forma deliberada les proves durant més de 3 setmanes. D’aquesta forma evitaven un número més elevat de positius dins el cos i menys responsabilitat. Ningú va sortir en defensa dels mossos llavors. Ningú va criticar al Departament d’Interior per paralitzar les proves. No interessava.

Després de 3-4 setmanes aturades, es van reprendre les proves PCR amb un resultat de positius inferior, vora el 10%, perquè molts ja havien passat la malaltia durant aquests 21-28 dies d’aïllament domiciliari. D’altres companys, porten més de 2 mesos donant positiu a la prova PCR.

Aquest és l’exemple més evident que és necessari que es dicti una Instrucció per fer PCR a tots els mossos abans de reincorporar-se, i no dependre d’una ordre judicial.

El Subdirector de Prevenció de Riscos Laborals confirma que únicament es fan les proves perquè així ho va demanar USPAC judicialment, davant la impossibilitat de reincorporar a cap efectiu sense PCR negativa.

La Prefectura de Policia continua criticant que sigui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui hagi obligat a fer les proves PCR: “si un Jutge creu que sap més que els metges, no podem dir res”. Encara no han entès la diferència entre “prevenció de riscos laborals” i “mesures sanitàries”. Recomanem al Departament, Prefectura i els seus “palmeros” SAP-SEIME-SICME una mica més de comprensió lectora.

3. S’ha preguntat per les hores acumulades per l’aïllament a l’espera de les proves PCR.
S’ha de dir que la Subdirectora General de Recursos Humans Esperança Cartiel Armida està desapareguda fa un mes, sense que doni raó de vida. El seu segon Manel Isaac, diu que tampoc no sap res de l’increment del romanent i que ens contestarà a la pròxima reunió.

Únicament el Subdirector de Riscos Laborals Fermí Vendrell va dir que, com a mesura judicial de protecció en matèria de riscos laborals, alguna cosa s’ha de fer des de la Subdirecció General de Recursos Humans. Ja hem denunciat que cap mesura de riscos laborals pot comportar una minva de drets dels treballadors, i per tant algú haurà de respondre en el moment que es planifiqui una hora d’aquest romanent il·legal.

4. Davant l’obligació de desinfecció dels aparells de climatització hem demanat un registre d’aquestes desinfeccions, que es comprometen a enviar-nos. Diuen que a poc a poc, 3 mesos després de l’inici de la pandèmia, alguna cosa s’està fent.

També hem demanat mosquiteres per aquelles dependències on la ventilació i obertura de finestres comporti l’entrada d’insectes, com ja va passar l’han passat per aquestes dates a moltes comissaries.

5. Sobre la petició contínua de la USPAC sobre la desinfecció per empreses autoritzades i personal amb formació de material, espais i vehicles, NO ens tornen a contestar. Simplement no es fa i som els mossos qui continuem fent la neteja.

6. Sobre la creació d’un Pla de Contingència per assegurar el subministrament dels EPI relacionats amb el risc biològic; mascaretes, ulleres, pantalles facials, granotes, peücs, guants, mascaretes FPP2 i gel, ens responen que NO ens poden dir quan material hi ha, no s’havien preparat aquest punt.

USPAC, L’ESCUT QUE DEFENSA ELS MOSSOS !!

Barcelona, 10 de maig de 2020

OBRIR XAT
Bon dia! Aquesta és un missatge automàtic del whatsapp del despatx de la USPAC.
El nostre horari d'atenció al whatsapp és de dillums a dijous de 8h a 20h i divendres de 8h a 14h.
En cas d'atemptat amb lesions i baixa fora d'aquest horari, truca'ns.
Digues-me en que et puc ajudar i en breu et respondrem.