INCREMENT EXPONENCIAL DEL SUÏCIDI POLICIAL: PROBLEMÀTICA SENSE VISIBILITAT

18/2022

En la darrera reunió del Comitè de Seguretat i Salut Laboral (CSSL), es va celebrar al desembre, la USPAC va presentar uns punts relacionats amb el suïcidi policial. Tant des de la vessant del suïcidi de companys/es, com la de l’actuació professional davant de persones que volen o ja ho han fet. També els vam traslladar la necessitat de formació especifica en tots els casos.

L’administració ens va respondre que, per tractar aquest tema, haurien de tornar a activar el grup de treball sobre el suïcidi policial, amb la participació dels sindicats. Aquest grup de treball estava aturat des de 2013. La USPAC tractarà i prioritzà aquesta problemàtica àmpliament.

Us informem dels punts més rellevants que proposarem al grup de treball:

• Visibilitat al suïcidi: igual que a la resta de problemàtiques socials. “Parlar adequadament del suïcidi, ajuda a la prevenció” (comunicat de l’OMS sobre aquest tema).

• Grup professional de risc. Ara mateix, l’administració no ens té catalogats en aquest grup, tot i el tipus de feina que fem: en el nostre dia a dia hem de suportar una càrrega psicosocial i emocional que en altres àmbits laborals no es donen. És per tot això que sol·licitem desenvolupar programes de prevenció en el nostre col·lectiu.

• Sistemes i protocols de detecció de senyals i conductes suïcides.

• Protocol d’emergència per assistir tant a víctimes com a supervivents (família, companys/es…).

El suïcidi, a dia d’avui, és una de les principals causes de mort, per davant dels accidents de trànsit. I és la primera causa de mort entre els joves.

A la gràfica es veu de forma clara l’augment exponencial dels casos de suïcidi:

Per a la USPAC i la secció de riscos laborals aquesta problemàtica és d’especial rellevància, com tots els temes associats a la salut laboral i mental del nostre col·lectiu. Per aquest motiu, ja estem treballant per assolir el màxim benestar emocional de tots nosaltres i aportarem especialistes, en el tema, al grup de treball sobre suïcidi policial. Inicialment està previst que ens convoquin durant el mes de febrer. Us informarem al respecte tant bon punt anem avançant!

Recordeu que per a tots aquells temes referents a la salut laboral de tots nosaltres, i per fer aportacions, teniu un correu específic habilitat on els nostres delegats de riscos atendran les vostres consultes i peticions: salutlaboral@uspac.cat

USPAC, L’ESCUT DEL MOSS@S

OBRIR XAT
Bon dia! Aquesta és un missatge automàtic del whatsapp del despatx de la USPAC.
El nostre horari d'atenció al whatsapp és de dillums a dijous de 8h a 20h i divendres de 8h a 14h.
En cas d'atemptat amb lesions i baixa fora d'aquest horari, truca'ns.
Digues-me en que et puc ajudar i en breu et respondrem.